Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, sağlıkta 1 milyona yakın bir ordu haline geldiklerini, bu ordunun hem ülkemize hem de diğer ülkelere yeteceğini belirterek, “Artık bizim sağlık hizmetlerimizi yönlendirebilir misiniz diyen ülkeler var. Türkiye gelecekte sağlıkta parlayan yıldız olacak, bunu görüyoruz” dedi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi “Sağlıkta Dönüşümün 2. Fazında Klinik Kalite ve İnovatif Yaklaşımlar” temasıyla Antalya’da başladı.
Müsteşar Prof. Dr. Eyüp Gümüş, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada ülkemizin sağlık hizmetleri yolunda 2003 yılında başladığı özgün çalışmasına devam ettiğini kaydetti.
Sağlığın süreklilik arz eden bir alan olduğunu ifade eden Gümüş, 2003’lerde yüzde 39’larda olan vatandaş memnuniyetinin bugün yüzde 75.5’lara çıkmasının önemine işaret etti.
Eyüp Gümüş artık sağlıkta ikinci döneme girdiklerini, 2018-2023 sürecini projelendirdiklerini bildirerek, şunları söyledi:
“2. Faz çalışmalarını Kalkınma Bakanlığı’na gönderdik. Artık yeni hedefleri birlikte gerçekleştireceğiz. Nicelikten niteliğe gidişi birlikte başaracağız. Bir zamanlar hastanelerdeki uzun kuyruklar, çileli bekleyişler, hastaların hekimlere ulaşamaması gibi sorunlar artık geride kalıyor. Yeni hastanelerle beraber fiziki mekanları tamamlayan bir Türkiye var. Bu yıl Kayseri, Eskişehir, Elazığ başta olmak üzere yeni şehir hastanelerini açacağız. Manisa ardından geliyor ve 40 bin yataklı 32 şehir hastanemizi tamamlayacağız. En büyükleri Ankara Bilkent, o da hazır olmaya başladı. Artık nitelikli yatakları hayata geçiriyoruz. Yeni personel daha güzel nitelikli mekanlarda çalışacaklar.”
Diğer ülkeler bizden hizmet istiyor
Eyüp Gümüş yeni dönemde, yeni açılımlar da kazandıklarını, bir taraftan sağlık hizmeti sunan hastaneler, diğer taraftan koruyucu aile hekimliği ile ortak işbirliği sağlayarak bir kısmı mahalle bazında, sahada, hem sağlıklı insanları, hastaları yönlendirecek; diğer tarafta modern hastanelerle bütünleşen bir sağlık hizmetine gidildiğini anlatarak, “Türkiye gelecekte sağlıkta parlayan yıldız olacak bunu görüyoruz. Bunu hep birlikte başaracağız. İlaçta kendine yeter ürünleri, aşısını yani kullandıklarını üreten bir Türkiye, önce kendi ülkemize bölgemize ve tüm dünyaya hizmet verecek. 1 milyona yakın bir orduyuz. Bu ordu hem bu ülkeye yetecek, hem de diğer ülkelere. Artık bizim sağlık hizmetlerimizi yönlendirebilir misiniz diyen ülkeler var” diye konuştu.
Aciller modernize edilecek
Eyüp Gümüş, diğer alanlara göre sağlık sektörünün doğrudan insanı ilgilendirdiğini ve kalitenin bu nedenle çok daha önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Sorunlu alanları yeniden masaya yatırıyoruz. Acil servislerin yeniden modernizasyonunu, valeden başlayarak, hastaların bilgilendirilmesine, acildeki personel sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar var. Özellikle de 500’den fazla hastası olan acil servisleri izliyoruz. Aynı şekilde poliklinik hizmetleri; hastaneler sabah kalabalık oluyor. Bunun günboyu randevu sistemi ile giderilmesi gerekiyor. Yeni mekanları, hekim sayısını artırıyoruz. Özellikli hizmetler planlıyoruz. 2. fazda, sorunların üzerine gideceğiz. Bunu başaracağız. İl bazında yönetimi il sağlık müdürü bazında teke indiriyoruz, böylelikle karışıklığa son vereceğiz.”
Yeni sağlık neferleri
Müsteşar Gümüş, 2018 yılında 27 bin sağlık personeli alacaklarını, yaklaşık 55 bin kişinin sağlık ordusuna katılacağını bildirdi. Gümüş, “Ocak sonuna doğru yeni hemşirelerimizi sorun yaşayan hastanelerimize göndereceğiz. Hızlı şekilde özellikle hemşirelik yükünü azaltacağız” şeklinde konuştu.
Sağlık sektörünün özel bir alan, gönül işi olduğunu anlatan Gümüş, “Bu gönülden gelen sıradışı bir iş. Bir süre önce ambulans şoförü sırtına alıyor hastasını ve eve götürüyor, bunu izledik. Bunun gibi onbinlerce kahramanımız var. Kahraman bir tane değil, çok sayıda kahramanlarımız var. Sağlık şehitlerimiz, gazilerimiz var. Bu sağlık ordusu gönülden ölümüne bu işleri yapıyor. Hastalar gibi çalışanların da memnun olduğu bir sistemi kurgulamaya çalışıyoruz. Yeni dönemde sağlıkta şiddete dur diyoruz, sağlık hizmetlerinde dönüşüme devam diyoruz, kaliteye inadına devam diyoruz.
Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Elif Güler Kazancı da, 2003’ten beri sağlıkta dönüşüm noktasında en önemli unsurun sağlıkta kalite olduğunu, hasta ve çalışan güvenliği, kalitenin yenilikçi bakışın anahtarı haline geldiğini dile getirdi.
“Sağlıkta Dönüşümün 2. Fazında Klinik Kalite ve İnovatif Yaklaşımlar” ana temasıyla gerçekleşen, sağlıkta kalitenin rolü, Türkiye sağlık sisteminde inovasyona yönelik bakış açısının geliştirilmesi, hasta ve çalışan güvenliği ile Türkiye Sağlıkta Kalite Sistemi’nin geleceğinin ele alındığı kongreye yurt genelinden yaklaşık 2 bin 500 bilim insanı ve sağlık yöneticisi katıldı.
Sağlıkta Akreditasyon Standartları (SAS) Hastane Setinin yeniden 2021’e kadar yeniden akredite edildiği kararı ISQua tarafından Sağlık Bakanlığına bildirilmişti. Açılış konuşmalarının sonunda ISQua Temsilcisi Mike Durkin, ISQua belgesini Müsteşar Prof. Dr. Gümüş’e takdim etti.