Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, Bakanlıkta düzenlenen “Klinik Rehber ve Protokoller Teşekkür Belgesi Takdim Töreni”ne katıldı.
Törende konuşan Güven,klinik rehber ve protokollerin, belirli klinik durumlara uygun sağlık bakımı hakkında hekim ve hasta kararlarına yardımcı olmak için sistematik olarak geliştirilmiş beyanlar olduğunu belirtti.
Klinik rehber ve protokollerin, ayrıca bilgi sunan kılavuzlar olduğunu dile getiren Güven,
“Hangi diyagnostik veya tarama testlerinin düzenleneceği, tıbbi tedavinin nasıl sağlanacağı konusunda kısa talimatlar ve hastaların hastanede ne kadar kalması gerektiği ya da klinik uygulamaların detayları hususunda bilgi sunarlar” dedi.
Bakan Yardımcısı Güven, sağlık sisteminde yaşanan sorunlara ilişkin şunları kaydetti:
“Son yıllarda sağlık sistemimiz; artan bakım talebi, daha pahalı teknolojiler sayesinde artan sağlık maliyetleri ve coğrafi bölgeler arasındaki sağlık hizmet sunumundaki farklılıklar gibi bir dizi sorunla karşı karşıya kaldı. Sağlık profesyonellerinin bu sorunlara karşı mümkün olan en iyi bakımı sunmalarının sağlanması için de klinik rehber ve protokoller büyük önem arz ediyor, onlara bir anlamda kılavuz oluyor.
Klinik rehber ve kılavuzların, ilkelerin uygulanması, hastaneye yatış, reçeteli ilaçlar, cerrahi uygulamalar ve diğer prosedürler için sağlık harcamalarını azalttığı hepinizin malumudur.”
Türkiye’de sağlık hizmetlerinin yapı, süreç ve sonuç bazlı olarak kalitesinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı ile başladığını hatırlatan Güven, “2012 Şubat ayı itibari ile de hastalık yükü fazla olan sağlık olgularının süreç ve sonuç bazlı göstergeler ile izlenmesini hedefleyen Türkiye Klinik Kalite Programı uygulamaları gündeme geldi. Klinik kalitenin izlenmesi ve değerlendirilmesi kavramının sağlık sisteminin her alanında geliştirilmesi hedeflendi” değerlendirmesinde bulundu.
Muhammet Güven, 2019-2023 Stratejik Plan kapsamında, sağlık hizmetlerinin erişilebilir, etkili, etkin ve kaliteli sunumunu sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Güven, buradan hareketle, sağlık hizmetlerinde klinik kaliteyi iyileştirmeyi hedefleyerek “Kanıta dayalı tıp uygulamalarını” geliştirmek üzere çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Güven, klinik rehber ve protokollerin, kritik tedavi süreçlerine ve Sağlık Uygulamaları Tebliği’ne yansıtılmasının sağlanması üzerinde hassasiyetle durduklarını da sözlerine ekledi.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Teknolojisi Değerlendirme Daire Başkanlığı koordinasyonunda yapılan, 28 üniversite ve 36 uzmanlık derneği iş birliği ile hazırlanan Klinik Rehber ve Protokol çalışmaları kapsamında sağlık hizmet kalitesinin iyileştirilmesi hedefleniyor.