Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ münasebetiyle Ankara Şehir Hastanesi’nde düzenlenen “Rehabilitasyon Teknolojileri Sempozyumu”nda katılımcılara hitap etti.
Güven, yaptığı konuşmada, Dünya Engelliler Günü münasebetiyle düzenlenen bu etkinliğin, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak adımların atılmasına vesile olacağına inancını vurguladı.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 15’ini engellilerin teşkil ettiğine işaret eden Güven, şunları kaydetti: “Bizim araştırma verilerimize göre ülkemiz nüfusunun yüzde 12,3’ünü engelli kardeşlerimiz oluşturuyor. Kayıtlı olan engelli bireylerin %56,8’inin engeli hastalık sonucu ortaya çıkmıştır. Toplumumuzun tüm kesimini ilgilendiren böyle bir mesele karşısında kimsenin kayıtsız kalması mümkün değildir. Biz de Bakanlık olarak bu konuda üzerimize düşen ne tür görev var ise yerine getirmeye, engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin geleceğe daha güvenle bakabilmeleri için çözümler üretmeye çalışıyoruz.”
Bakan Yardımcısı Güven, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde ulaşılabilirliğin ve kalitenin artırılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.
“Engelli vatandaşlarımız bizim gerçeğimiz, bizim bir parçamız” diyen Güven, “Bu gerçeği kavrayarak, buna göre tavır geliştirmek zorundayız. Hastanelerimizi bu konsepte uygun olarak inşa ediyoruz. Ankara Şehir Hastanesi bunun bir yansıması olarak yakın gelecekte hizmete sunumuna başlıyor olacak” ifadelerini kullandı.
Dünyada Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanındaki tıbbi gelişmeler ve yardımcı cihaz kullanımının engelliliğin azaltılması yolunda önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Güven, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde mühendislik alanlarındaki gelişmeler ve bunların sağlık alanlarındaki ihtiyaçlara yönelik çalışmalarını, bu konuda dışa bağımlılığı azaltacak önemli gelişmeler olarak görebiliriz. Türkiye’de, en önemli Teknokentlerin komşusu olan Ankara Şehir Hastanesi bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi yapılanmamız; hasta hizmetleri ve eğitim programları yanında bu konudaki karşılaştırmalı çalışmalara imkan veren ve proje geliştirmeye açık bir merkez olarak planlanmıştır.”
Sempozyum kapsamında yapılacak bilimsel oturumların yanında, teknik ekipler ile sağlık çalışanlarının bir araya gelerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunacaklarını belirten Bakan Yardımcısı Güven, bu vesile ile yeni projelere de imkan verileceğini bildirdi.
Ankara’da gerçekleşen Rehabilitasyon Teknolojileri Sempozyumu’nda, rehabilitasyon tıbbı ile mühendislik alanlarının bir araya getirilmesi hedefleniyor.