Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, “Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Sağlık Statüsünün ve Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Sunulan İlgili Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi (SIHHAT) Eğitim Bileşeni” kapanış törenine katıldı.
Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin sağlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla Sağlık Bakanlığınca uygulanan ve Avrupa Birliği’nin (AB) finanse ettiği “SIHHAT” Projesinin Eğitim Bileşeni Kapanış Töreni Ankara’da gerçekleştirildi.
Kapanış töreninde, Bakan Yardımcısı Güven’in yanı sıra, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Mali İş Birliği Bölüm Başkanı Andre Etienne Lys de yer aldı.
Törende konuşan Bakan Yardımcısı Güven, Türkiye’nin günümüzde, bölgesinde yaşanan krizler karşısında mağdur insanlara kucak açan politikalar benimsemesi ve sağladığı ekonomik ve siyasi istikrar neticesinde hedef ülke konumuna geldiğini belirtti.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 3.6 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 5 milyon zorunlu göçmen bulunduğuna dikkat çeken Güven, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hemen yanı başında gerçekleşen olaylara seyirci kalmamış, Suriyeliler için açık kapı politikası izlemiş ve söz konusu kişilere “geçici koruma” statüsü vermiş, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden yararlanabilmelerine imkân sağlamıştır” değerlendirmesinde bulundu.
“5 milyon 851 bin 647 doz aşı yaptık”
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, Suriyeli geçici korunanların en fazla memnuniyet gösterdiği hizmetlerin başında %72,8 oranıyla sağlık hizmetlerinin geldiğini hatırlatan Güven, bir kısım sağlık hizmet verileri hakkında şu bilgileri verdi:
“Bakanlık olarak; 63 milyon 465 bin 667 muayene, 2 milyon 233 bin 331 yataklı tedavi, 1 milyon 909 bin 983 ameliyat hizmeti verdik. Hastanelerimizde 505 bin 860 doğum gerçekleştirdik. Ulusal aşı takvimimize uygun olarak 5 milyon 851 bin 647 doz aşı yaptık. Her yıl ortalama 130 bin geçici korunana, 112 acil sağlık ekibimizle müdahale ettik.”
Güven, eldeki verilerin, Türkiye’de göç sağlığı kapsamında yürütülen faaliyetlerin büyüklüğünü ortaya koyduğunu, ülke olarak bu hizmetleri, büyük oranda kendi imkânlarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Proje kapsamında, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için, kapsamlı ve çok paydaşlı faaliyetler yürütüldüğünün altını çizen Güven, şunları kaydetti:
“Bu faaliyetlerin hepsi oldukça önemlidir. Ancak, bu faaliyetlerin en önemlilerinden birinin, bugün kapanışını gerçekleştirdiğimiz eğitimler olduğu açıktır. Kaliteli ve sürdürülebilir hizmetler için eğitim yapılmasının gerekliliği hepinizin malumudur. Gerçekleştirilen eğitimlerin göçmenlerin ve ülkemizin sağlığına olumlu katkılar sağlamasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Açılış konuşmaları ve “Katılımcı ve Eğitici Gözüyle SIHHAT Personel Eğitimi” başlıklı panelin ardından, plaketlerin takdim edilmesiyle program sonlandı.