Barış Pınarı Harekatı’nda yaralanan askerleri ziyaret etmek ve sağlık tesislerini denetlemek için Akçakale, Ceylanpınar ve Nusaybin ilçelerine giden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sınırdaki sağlık hizmetlerini yerinde inceledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şanlıurfa’da ilk olarak Fırat’ın doğusunda gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı bölgesinde silah kazası sonucu şehit düşen Piyade Sözleşmeli Er Caner Selimoğlu’nun cenaze törenine katıldı. Şehit Selimoğlu’nun Türk bayrağına sarılı naaşı, askerler tarafından omuzlanarak uçağa konuldu ve memleketi Kars’a uğurlandı.
Bakan Koca, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde, beraberinde Vali Abdullah Erin ile terör örgütü YPG/PKK mensuplarınca gerçekleştirilen saldırılarda yaralanan asker ve vatandaşları Akçakale Devlet Hastanesinde ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Koca, yaralanan askerlere geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini ifade etti.
Bölgeye yaralı askerleri ziyaret ve sağlık tesislerini denetlemek ile sağlık personelini üstün gayret ve fedakarlıkları için teşekkür etmek için geldiğini aktaran Bakan Koca, “Bildiğiniz gibi 9 Ekim’de Barış Pınarı Harekatı’nı başlattık. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu hareket ile terör örgütlerinin varlığına son vermek, bölgeye huzur ve barışı getirmeyi vatandaşlarımızın güvenliğini temin etmeyi ve ülkemize sığınarak canlarını kurtarabilmiş misafirlerimize evlerine dönüşlerini sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Operasyon bölgesinde ihtiyaç duyan herkesin yanındayız”
Sağlık Bakanlığı’nın harekat öncesi hem kahraman askerler hem de sivil vatandaşlar için hazırlıklar yaptığını anlatan Koca, sağlık hizmetlerinin karşılanması için tüm imkanların seferber edildiğini belirtti.
Fahrettin Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Operasyon çerçevesinde 7 askerimiz, sınır ötesinden gelen saldırılar neticesinde ise 20 sivil vatandaşımız şehit olmuş, 200’e yakın vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bu süre içerisinde 775 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Yaralılarımızın şifa bulması için tıbbın bütün imkanları seferber edilmiştir. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum, hareketin ilk gününden beri hekimlerimizle, sağlık personelimizle, UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) görevlilerimizle, 112 Acil ekiplerimizle, kara ve hava ambulanslarımızla, bölge hastanelerimiz ve mobil hastanelerimizle mevcut tüm imkan ve kabiliyetimizle ordumuzun ve operasyon bölgesinde ihtiyaç duyan herkesin yanındayız.
Harekat kapsamında Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep başta olmak üzere sınır illerimizde mevcut kadrolarımıza ek olarak 300 hekim, 550 UMKE ve 112 personeli görevlendirdik. Sınırda 18 acil destek merkezimiz ve sahra hastanelerimiz mevcut. Bölgedeki ambulanslara ilaveten 115 ambulansımızı, 30 UMKE aracımızı ve hava ambulanslarımızı konuşlandırdık. Sağlık kadromuz bölge il ve ilçelerimizde, sınır hattında ve sınır ötesinde askerimizin yanı başında görev yapmaktadır.”
Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla terörden arındırılan bölgelerde Sağlık Bakanlığı’nın birçok hizmet verdiğini anımsatan Koca, Suriyelilerin kendi topraklarına dönüşünü kolaylaştırmak üzere sağlık hizmetini sınırın diğer tarafına da taşıdıklarını söyledi.
Koca, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgesinde toplam 653 yataklı 6 hastanenin hizmet verdiğini belirterek, “Azez’de 200 yataklı Vatan Hastanesi’nin tadilatında da son aşamaya geldik. Ayrıca 47 sağlık ocağımız ve 112 acil altyapımız da mevcut. Amacımız, Barış Pınarı Harekatı’yla teröristlerden temizlenen bölgelerde de benzer hizmeti sağlayabilmek. Bu yönde planlamalarımızı yapıyoruz” dedi.
“Bir süre bodrum katta ve girişte hizmet verildi”
Terör örgütünün vatandaşların güvenliği açısından ne kadar büyük bir tehdit olduğunu bir kez daha müşahede ettiklerini belirten Koca, şu değerlendirmede bulundu:
“Akçakale, Ceylanpınar ve Nusaybin devlet hastanelerimize ve yakınlarına onlarca havan ve roketatar mermisi düştü. Toplam sadece Şanlıurfa’ya 525 havan ve roketatar mermisinin düştüğünü biliyoruz. Hastalarımızın bu süreçte etkilenmemesi adına ameliyathane ve poliklinik hizmetlerine bir süre giriş ve bodrum katta devam ettik.”
“Çok sayıda personelimiz gönüllü olarak görev almak istedi”
Olası ihtiyaçların hızlı bir şekilde karşılanacağını ifade eden Bakan Koca, “Daha önce belirttiğim gibi sahada yeterli personelimiz ve teçhizatımız mevcut. İhtiyaç duyulursa, en hızlı şekilde destek temin etmek üzere hazırlıklarımızı da tamamladık. Operasyon başladığından beri çok sayıda sağlık personelimiz, emekli olanlar da dahil olmak üzere bölgede gönüllü olarak görev almak için başvuruda bulundu. İçlerinde en üst akademik unvan taşıyan hekimimizden, destek hizmetleri personelimize kadar tüm mensuplarımız var. Böyle bir camianın mensubu olmaktan dolayı iftihar ve gurur duyuyorum” diye konuştu.
Şanlıurfa Akçakale’deki temaslarının ardından Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne geçen Bakan Koca, burada Barış Operasyonunda yaralanan askerleri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Hastane yöneticilerinden çalışmalarla ilgili bilgi alan Koca, daha sonra Koordinasyon ve Harekat Merkezi’ne geçti.
Nusaybin’de hastaneyi ziyaret etti
Fahrettin Koca, Ceylanpınar’daki ziyaretlerinin ardından bir diğer sınır ilçesi olan Mardin Nusaybin’e geçti. Nusaybin Devlet Hastanesi'nde sağlık çalışanlarıyla bir araya gelen Bakan Koca, hastaları ziyaret ettikten sonra bölgeden ayrıldı.