Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, Elazığ Şehit Fethi Sekin Şehir Hastanesinde düzenlenen 2. Sağlık Turizmi Sempozyumu’na katıldı. Sempozyumda, Türkiye’de sağlık turizmine yönelik yapılan çalışmalar ve belirlenen hedefler ele alındı.
Bakan Yardımcısı Muhammet Güven, 2. Sağlık Turizmi Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son yıllarda sağlık alanında birçok başarıya imza attığını söyledi.
Dünyada milyonlarca kişinin daha az maliyetle daha iyi sağlık hizmeti alabilmek, aynı zamanda kültür ve doğa turizminden de yararlanmak amacıyla arayışa girdiğine işaret eden Güven, Türkiye’nin hem sağlık alanında hem de doğa turizminde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 30 milyon kişinin sağlık turizmi kapsamında ülke dışına çıktığını vurgulayan Güven, şöyle konuştu:
“Dünyadaki sağlık turizmi harcaması ise 500 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Türkiye, 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir coğrafya da yer alıyor. 120 ülkede 300’e yakın şehir ve havalimanına uçuşu olan Türk Hava Yolları (THY) gibi bir hava yolu markasına sahibiz. Bu anlamda da sağlık turizmi için büyük bir potansiyele sahibiz.”
1 milyar 110 bin dolar gelir
Bakan Yardımcısı Güven, komşu coğrafya başta olmak üzere tüm dünyaya kaliteli hızlı ve güvenilir sağlık hizmetini sunmayı hedeflediklerini dile getirerek “2018 yılında ülkemizde 550 bin yabancı hasta sağlık ve bakım hizmeti aldı. 2018 yılında sağlık ve tıbbi nedenler ile gelen yabancı ziyaretçi ile yurt dışında ikamet eden ziyaretçilerimizden elde edilen gelir de yaklaşık 1 milyar 110 bin dolar oldu. Sağlık turizminde ülkemizin 2023 hedefi ise 1,5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar gelir” dedi.
Sağlık turizminin artık bir devlet politikası olduğuna dikkat çeken Güven, istenilen hedeflere ulaşmak için çok paydaşlı bir çalışmanın zorunlu hale geldiğini ve bu doğrultuda Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin (USHAŞ) kurulduğunu kaydetti.
Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“USHAŞ, ülkemizde sunulan sağlık hizmetlerinin tanıtımını yapmak, kamu ve özel sektörün sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemek, uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin politika ve stratejiler geliştirmek amacıyla kuruldu. Belirlenecek hedef ülkelerde; havalimanları ve gümrük kapılarında bulunacak USHAŞ Karşılama ve Uluslararası Sağlık Danışma Birimleri, Sağlık Ataşelikleri, İleri Tanı Merkezleri ve Şehir hastaneleri bünyesinde oluşturulacak Mükemmeliyet Merkezleri ile ileri düzey sağlık hizmet sunumu sağlayarak Ülkemizin 2023 sağlık turizmi hedeflerine ulaşılması için çalışmalar yapılacaktır.”