Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye-Namibya Karma Ticaret ve Ekonomi Komitesi (KTEK) I. Dönem Toplantısı'na katılmak ve bir dizi temas gerçekleştirmek üzere Namibya’ya gitti.
İki ülke arasındaki KTEK’in eşbaşkanı olan Sağlık Bakanı Koca’nın ziyareti, aynı zamanda Türkiye’den bugüne kadar Namibya’ya yapılan en üst düzey ziyaret oldu. Bakan Koca’ya ziyaretinde Ankara Milletvekili ve Türkiye-Namibya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Zeynep Yıldız ile Ankara Milletvekili ve Dostluk Grubu Başkan Vekili Belgin Uygur eşlik etti.
Fahrettin Koca ve beraberindeki heyet Windhoek’te, Türkiye’nin Windhoek Büyükelçisi Berin Makbule Tulun tarafından karşılandı.
Bakan Koca ile Namibya Sanayi, Ticaret ve KOBİ Geliştirme Bakanı Tjekero Tweya’nın eşbaşkanlık ettiği KTEK toplantısının ardından komite toplantı tutanağı imzalandı.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca imzalanan tutanağın, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilebilmesi için önemli bir dönüm noktası olacağının altını çizdi. Türkiye’nin 2018 yılındaki dış ticaret hacminin 391 milyar dolara ulaştığını ifade eden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Afrika ülkeleriyle siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerimize bir ivme kazandırmak için 2003 yılında uygulamaya koyduğumuz Afrika Stratejisi’nin, bugün meyvelerini alıyoruz. 2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2018 yılında 23,7 milyar dolara ulaşmıştır. Afrika kıtasına yönelik 2,1 milyar dolar olan ihracatımız, bugün 14,4 milyar dolara yükselmiş; ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 9,3 milyar dolara yaklaşmıştır. Aynı dönemde kıta çapındaki yatırımlarımızın değeri 6 milyar doları, üstlenilen müteahhitlik projelerinin toplamı ise 65 milyar doları aşmıştır.
Ülkemizin Afrika bölgesine olan yönelimi, sadece ekonomik ve ticari hedeflere bağlı olmayıp Afrika’nın gelişme ve kalkınmasını da kapsayan ve düzenli insani yardımlarımızı da içeren bütüncül bir politikadır. Şu an itibariyle 42 kıta ülkesinde Büyükelçiliğimiz, 26 ülkede Ticaret Müşavirliğimiz bulunuyor. Milli havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları, kıtada 37 ülkede 55 noktaya sefer düzenliyor.”
Türkiye ile Namibya arasındaki ticaret hacminin ise 25 milyon dolar seviyelerine yaklaştığını ancak mevcut potansiyelin altında kaldığını söyleyen Koca, 2017 yılında kurulmuş olan Türkiye-Namibya İş Konseyi’nin aktif şekilde işlemesi gerektiğini belirtti. Bakan Koca, Namibya’da en gelişmiş sektör olan madenciliğin yanı sıra gıda işleme, balıkçılık, ulaştırma, inşaat ve enerji alanlarında da Namibya ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
Sağlı Bakanı Koca, törenin ardından Namibya Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Dr. Kalumbi Shangula ve Çalışma-Ulaştırma Bakanı John Mutorwa ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Fahrettin Koca son olarak Windhoek Merkez Hastanesini ziyaret etti.