Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve 45 ülkenin büyükelçi ve misyon temsilcilerinin katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi’nin açılışı gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise tüm birimleri tek seferde inşa edilen 3. büyük hastanesi olan Ankara Şehir Hastanesi’nin açılışında konuştu.
“Hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini çözeceğiz”
“Bugün 14 mart Tıp Bayramı, bu vesileyle tüm sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı’nı da tebrik ediyorum. Sağlık çalışanlarımıza yönelik saldırıların asla affedilir bir yanı yoktur. Biz sağlık çalışanlarımızın sıkıntılarını çözmek için her türlü gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Son olarak, polislerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi burada tekrar ifade etmek istiyorum. İnşallah seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur. Günün 24 saati kesintisiz verilen sağlık hizmetinde emeği, katkısı olan herkese bir kez daha buradan şükranlarımı sunuyorum.”
“Hareketimizi dört temel direk üzerinde inşa edeceğimizi söyledik”
“Dünyadaki en büyük mutluluğu sağlık olarak gören bir medeniyetin mirasçısıyız. Bu anlayışla hükümete gelir gelmez ilk yaptığımız işlerden biri sağlık sistemimiz baştan sona değiştirmek olmuştur. Hareketimizi dört temel direk üzerinde inşa edeceğimizi söyledik. Eğitim, sağlık, adalet, emniyet ve bunun üzerinde ülkemizi yükseltmeye çalıştık.”
“Ölüsü dahi rehin alınan insanlarımız vardı”
“Eski Türkiye’de içimizi en çok acıtan konulardan biri sağlık sistemimizin eksiklikleri, yanlışları, yetersizlikleri yüzünden ortaya çıkan vahim görüntülerdi. Yaşı 35-40’ın üzerinde olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu görüntüleri bizzat yaşamıştır. Hastanelerimiz adeta dökülüyordu, vatandaşımız doktora ulaşana kadar öyle eziyet çekiyordu ki sağlam da olsa hastalığı tavan yapıyordu.
Haydi doktora ulaştı diyelim, tetkikler, tahliller için doğru dürüst altyapı yoktu. Muayenesini oldu, reçetesini aldı, bu defa da ilaç bulamıyordu. Acillerin durumu çok daha fenaydı. İster acilden, ister poliklinikten gelsin, kendisine çıkarılan faturayı ödeyemediği için hastanede rehin kalan, ölüsü dahi rehin alınan veya arka kapılardan kaçmak zorunda bırakılan insanlarımız vardı.
Ambulans denilen araçlar sadece dört teker ve kaportadan oluşan minibüslerdi. Ben öyle bir minibüste kazadan sonra dört arkadaşımla beraber Bolu’dan Düzce’ye getirildim. Orada bile maalesef bize serum takacak hemşire bile yoktu. Böyle bir süreci yaşadık. Parası olan yurt dışına gidiyordu, olmayan ise çilesini burada dolduruyordu.”
“Toplamda bin 280 yeni hastane inşa ettik”
“Bunun için göreve gelir gelmez hemen sağlıkta dönüşüm programını başlattık ve sistemi hızla baştan aşağı değiştirdik. Ülkemizdeki her bir vatandaşımızın yaşadığı yere, gelirine, statüsüne bakılmaksızın en iyi sağlık hizmetlerini alabileceği bir yapı kurduk. Hastanelerimizi, binalarından içindeki teçhizata kadar her şeyiyle modernleştirdik. Hükümetlerimiz dönemlerinde ülkemizdeki mevcut bin 156 hastanenin büyük bölümünü de yeniden yaparak toplamda bin 280 yeni hastane inşa ettik. Birinci basamak sağlık kuruluşlarımızın sayısı 8 bin 850 ilave ile 15 bin 920’yi buldu. Hastanelerimizin yatak kapasitesini 136 bin ilave ile 239 binin üzerine çıkardık.”
“En modern cihazlarla donatılmış 5 bin ambulansa ulaştık”
“Sağlık çalışanlarımızın sayısını 55 bin ilave ile bir milyon 17 bine yükselttik. Doktor ve hemşire sayısından MR, tomografi, diyaliz gibi kritik araç gereçlere kadar her alanda büyük artışlara imza attık. Sadece ambulans sayısı olarak 618’den, uçağıyla helikopteriyle, paletlisiyle, teknesiyle, motoruyla her biri en modern cihazlarla donatılmış 5 bin ambulansa ulaştık.”
“Ülkemize sayıları milyonu bulan kişi sağlık hizmeti almak için geliyor”
“Türkiye bugün, bırakın hastanelerde sunulan hizmetleri, bir milyon 250 binin üzerindeki vatandaşımıza evde sağlık hizmeti verebilen bir ülke haline gelmiştir. Dünyada bunun bir benzeri yok. Eskiden bizim vatandaşlarımız yurt dışına sağlık hizmeti almaya gidiyordu. Şimdi ise yurt dışından ülkemize sayıları milyonu bulan kişi, sağlık hizmeti almak için geliyor.
“Yepyeni bir hizmet için kolları sıvadık”
“Biz bunlarla da yetinmedik. Çok daha ileri standartlara ulaşmak amacıyla yepyeni bir hizmet için kolları sıvadık. Bunun adına da ta belediye başkanlığımdan bu yana idealim olan, ‘acaba ne gün’ diyeceğim şehir hastanelerini gündeme getirdim. Şehir hastaneleri, şahsımın, sağlık sistemimizin zirvesi olarak gördüğü bir hayaliydi.
Hedefimiz hangi şikayetle olursa olsun, şehir hastanesi alanına giren bir vatandaşımızın başka hiçbir yere gitme ihtiyacı duymadan tüm teşhis ve tedavisinin burada yapılmasıydı. Böylece hem hastalarımızın teşhis ve tedavi kurumlarında geçirecekleri zaman azalacak hem sağlık hizmetleri birbirlerini tamamlayacak şekilde sunulacak hem de hizmet kalitesi artacaktı.”
"Asıl reform burası"
Bu işin sadece kamunun imkanları ve çalışma tarzıyla hayata geçirilmesinin zorluğunu gördüğümüz için özel sektörü devreye almaya karar verdik. Bununla ilgili ilk adımları 2005 yılından itibaren atmaya başladık. Sağlık Bakanlığı’mız bünyesinde 2007 yılında kamu-özel ortaklığı çalışmalarını yürütecek birimi kurduk. Hatırlayın emekli sandığı, SSK, bunun dışında bakanlıklarımızın her birinin hastaneleri vardı. Dedik ki, bunların hepsini bütünleştireceğiz.
Asıl reform burası. Tabii olmaz dediler, sendikalar hayır bunlar bizim dediler. Dedik ki yok olacak, bunlar sizin değil, bunlar bu milletin, devletin, biz buradaki hizmeti en ideal şekilde vereceğiz. SSK hastanelerinin halini az önce gördünüz. Biz bunları yaşamak istemiyoruz, milletimize bunları yaşatmak istemiyoruz.”
“Bütün ekipmanlar, ekipler buraya tamamen taşınmış değil”
“Nihayet 2013 yılında şehir hastanelerimizle ilgili imza törenini gerçekleştirerek inşa sürecine geçtik. Burada da henüz Ankara çevredeki hastanelerdeki hastalarımız ve bütün ekipmanlar, ekipler buraya tamamen taşınmış değil. Hepsi de buraya taşındığı zaman burası çok daha hareketli hale gelecek. Bugüne kadar, Yozgat, Mersin, Isparta, Adana, Kayseri, Elazığ, Eskişehir, Manisa şehir hastanelerini kamu-özel ortaklığı formülüyle inşa ederek hizmete almıştık. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin de ilavesiyle tamamı nitelikli, 12 bin 100 yatak, 2 bin 831 poliklinik, bin 999 yoğun bakım yatağı ve 410 ameliyathane sayısına ulaştık.”
“Sağlık vadisi ve yaşam bilimleri teknoloji geliştirme bölgesi kuracağız”
“Savunma sanayisi gibi ilaç ve tıbbi teknoloji alanında da ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmalı, ihracatçı ülke haline gelmeliyiz. Ankara Şehir Hastanemizin merkezinde yer aldığı bölgede 600 dönümlük sağlık vadisi ve yaşam bilimleri teknoloji geliştirme bölgesi kuracağız.”
“Kendi kendimize yeter hale geleceğiz”
“Bu konuda gerekli tüm araç ve gereci 600 dönümlük bölgede inşa edeceğimiz yerlerde üretmeye başlayacağız. Burada garbın ilmini de alacağız, onlarla birlikte yatırımlara da gireceğiz ve kendi kendimize yeter hale geleceğiz. Bu saydığımız üniversitelerimizde bu tür beyinler var, hocalarımız var, aynı şekilde yurt dışında olan hocalarımız var, onları da tekrar ülkemize davet edeceğiz. Burada bu işin üretimini bizzat yapar hale geleceğiz. Amacımız hekimlerimizin ve mühendislerimizin aynı endüstri çatısı altında çalışabileceği sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik bir cazibe merkezi oluşturmaktır.”
“İlaç ve tıbbi teknolojiler alanında da ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmalıyız”
“Projenin bir başka katkısı yetişmiş insan gücünü ülkede tutmakla kalmayıp dışarıdan beyin göçünü teşvik etmesi olacak. Buradan Sağlık Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza bu önemli görevi veriyor, bir an önce hayata geçirmelerini de bekliyorum. Tıpkı savunma sanayiinde olduğu gibi ilaç ve tıbbi teknolojiler alanında da ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmalı, daha da önemlisi büyük bir ihracatçı ülke haline gelmeliyiz.”
Etlik Şehir Hastanesinin inşası sürüyor
“Etlik Şehir Hastanesinin inşası sürüyor. Gelecek yıl sonuna kadar bu hastane de açılacak. Böylece Ankara’nın hastane noktasında sıkıntısını hemen hemen bitirme noktasına getireceğiz. Etlik Şehir Hastanesi 3 bin 300’ün üzerinde bir yatak kapasitesine sahip. Eminim şehir hastanelerimizden de en çok yine istemeyenler istifade edecek. Hele hele tıpta bunu hiç soramazsın. Bu ülkenin her vatandaşı gibi bu hizmetler onların da hakkıdır. Helali hoş olsun ancak her hizmetten sonuna kadar istifade etmeleri, yapılan her yeni işe karşı çıkmalarına engel olmuyor, biz yapacağız.”
“Önümüzde bizi yolumuzdan alıkoyacak hiçbir fani güç kalmayacak”
Türkiye’ye kazandırdıklarımız bundan sonra yapmayı planladıklarımızın sadece altyapısı. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırarak dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirdiğimizde Allah’ın izniyle önümüzde bizi yolumuzdan alıkoyacak hiçbir fani güç kalmayacaktır.
“Türk halkının nasıl bir sağlık reformuyla iç içe olduğunu bilmesi gerekiyor”
“Kanuni’nin torunları olarak halkımın bir sağlıklı nefesini bir devlete feda etmeye hazırız. Bilkent’teki Ankara Şehir Hastanesi Türkiye’ye ve Ankara2ya hayırlı olsun. Hastanenin kendi alanında bir marka olacağına inanıyorum. Bu eseri şehrimize kazandıran tüm sağlık bakanı arkadaşlarıma, görev yapan bakan yardımcılarıma, müsteşarlarıma özellikle çok çok teşekkür ediyorum. Yüklenici firmalara çok teşekkür ediyorum. Tabii ki burada bütünüyle tüm şehir hastanelerimizde ve diğer hastanelerimizde görev yapan doktorlarımıza, yanlarındaki hemşirelerimize, sağlık memurlarına milletim adına şahsım adına çok çok teşekkür ediyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun. Hastalara da Rabbimden acil şifalar niyaz ediyorum. Hastanemizde görev yapan personelimize de görevlerinde de kolaylıklar diliyorum.”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara Şehir Hastanesi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Ankara Şehir Hastanesi’nin Avrupa’nın en büyük, dünyanın üçüncü büyük hastanesi olduğunu belirterek, “Bu sağlık kompleksi, sadece bir hastane değil, her biri alanında özelleşmiş hastanelerden oluşan bir hastaneler şehridir” dedi.
Bakan Koca, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hayalim” diye nitelendirdiği şehir hastaneleri zincirinin Başkent halkasını milletin hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterdiği hedef doğrultusunda sağlıkta Türkiye’nin çağ atladığı bir dönemin yaşandığını ifade eden Koca, bu dönemi vatandaşların layık olduğu hizmete en üst düzeyde kavuşmasını sağlayarak taçlandırmak istediklerini vurguladı.
14 Mart Tıp Bayramı’nda bugün açılışı yapılan şehir hastanesiyle çifte bayramın bir arada yaşandığını anlatan Koca, “zatıalinizin ifadesiyle, 14 Mart, bu ülkenin okumuş gençliğinin bir iftihar vesilesidir” dedi.
Bakan Koca, Tıp Bayramı’nın bundan 100 yıl önce 14 Mart 1919 tarihinde İstanbul’da, işgalci emperyalist güçlere karşı bir tepki ve direniş hareketinin adı olduğunu anımsatarak, “İki ay sonra Samsun’dan başlayacak İstiklal Harbimizin öncüsü olan bir aydınlar hareketidir. İşgale, sömürüye bir direniş ve başkaldırı simgesidir. Bu tarih, misyonu ‘insanı yaşatmak’ olan bu meslek mensuplarının, aynı zamanda bu millete, ‘Devleti yaşatmak’ üzere topyekun ayağa kalkma çağrısıdır. Bu vesileyle zorlu ama kutsal, meşakkatli ama onurlu mesleği icra eden sağlık ordumuzun Tıp Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu.
Bilkent’teki Ankara Şehir Hastanesi’ni vatandaşların hizmetine sunulmasının ikinci bir bayram olduğunu belirten Koca, şu bilgileri verdi:
“Avrupa’nın en büyük, dünyanın üçüncü büyük hastanesi olan bu sağlık kompleksi, sadece bir hastane değil, her biri alanında özelleşmiş hastanelerden oluşan bir hastaneler şehridir. Bu şehir, 1 milyon 312 bin metrekare kapalı alana sahip 8 ayrı hastaneden oluşmaktadır. Genel hastane yanında, Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi, Nörolojik Bilimler ve Ortopedi Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi, toplamda 3 bin 704 nitelikli yatağa sahiptir. 674 adet yoğun bakım yatağı ile her düzeyde yoğun bakım hastalarımızı kabul edecektir. İçinde hibrit ameliyathane olarak adlandırılan son teknoloji ile donatılmış, müdahale ve görüntüleme işlemlerinin aynı anda yapılabildiği ameliyathaneler olmak üzere, toplamda 131 tam donanımlı ameliyathane mevcuttur. 904 adet hasta muayene odasında aynı anda hasta kabul edilebilecek kapasiteye sahiptir. Günde 30 bin hastaya hizmet vermesi beklenmektedir.”
Kamu özel iş birliği sayesinde 3,5 yılda böylesine kapsamlı bir tesisin hizmete açılabilmesinden iftihar ettiklerini aktaran Koca, bu vizyonun ortaya konmasında, projenin tasarlanmasında ve hayata geçirilmesinde öncülük eden ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve beraberindekiler, kurdela keserek açılışı gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın ardından hastaneyi gezerek incelemelerde bulundu, tedavi gören hastalarla sohbet etti ve çalışanlarla fotoğraf çektirdi.
Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.
Bahreyn, Umman ve Kuveyt’ten üst düzey yetkililerin de iştirak ettiği törende, 45 ülkenin büyükelçi ve misyon temsilcileri de yer aldı.