Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eskişehir ziyaretinde tıp fakültesi öğrencileriyle buluştu, ambulans teslim törenine katıldı, SMA ve Down sendromlu çocuklar ve aileleriyle yemekte bir araya geldi.
Bir dizi program için Eskişehir’de bulunan Bakan Koca, Vali Özdemir Çakacak’ı ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, sağlıkta şiddet konusunun önlenmesi hakkında yeni düzenlemeler yapıldığını belirtti.
Bakan Koca, şunları kaydetti:
“Sağlıkta şiddet konusu hiç bir zaman gündemimizde olmasını istemediğimiz bir konu. Hiç bir kişiye yapılan şiddetin tasvip edilebilirliği mümkün olmadığını biliyoruz. Bu çerçeve de bir düzenleme yapılmıştı. Bu kapsamda uygulamanın önü açıldı. İçişleri ve Adalet Bakanlığının önümüzdeki günlerde, uygulamada bir takım olabilecek yaklaşımları daha netleştirmek üzere bir genelge hazırlığı içinde olduklarını biliyoruz. Bunun dışında özellikle cezaların ötelendiğine dair, paraya çevrilmesine dair genelde bir uygulama yapıldığını biliyoruz. Bu çerçevede Adalet Bakanlığı tarafından Türk Ceza Kanunu'nda da yeni bir düzenleme var. Sadece sağlıkta şiddet değil, genel şiddet, hırsızlık ve gasp gibi benzeri suçlarda 2 yıldan daha az ceza alındığında mahkumiyetin olabilirliği ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Bu çalışma önümüzdeki aylarda gündeme gelmiş olur. Bakanlar Kurulu'nda bununla ilgili bir sunum yapıldı. Mecliste kanunlaşma sürecini tamamlarsa bu şiddet hadisesinin genel olarak toplumda bir kanuni olarak tamamlanabileceğini düşünüyoruz. Elbette asayiş ve benzeri yaklaşımlar en son düşünülmeli. Esas bizim yapmamız gereken hekim ve hastanın birbirine güven duyduğu ortamı oluşturabilmek. Karşılıklı güven içerisinde sağlık hizmetini sunabilir olduğumuz bir ortam hedefliyoruz.”
"Şehir hastanelerimizi bölgenin sağlık üssü olarak konumlandırmak istiyoruz"
Bakan Koca, açıklamalarının ardından Eskişehir Şehir Hastanesindeki ambulans teslim törenine katıldı. Türkiye’de açılan 9 şehir hastanesinden birinin Eskişehir'de olduğunu kaydeden Koca, hastanenin kısa sürede yüzde 82,2 doluluk oranına ulaştığını belirtti. Şehir hastanelerini bölgelerin sağlık üssü olarak planladıklarını anlatan Koca, “Cumhurbaşkanımızın ‘hayalim’ dediği, bugüne kadar açılan 9 şehir hastanesinden biri olan Eskişehir Şehir hastanemizin toplam yatak sayısı 1048, kapalı alanı 333 bin metrekare ve 35 ameliyathanesi mevcut. Açıldığından bu yana hasta sayısı sürekli artıyor, en son geçen ay 170 bin hasta sayısına ulaştığını söylemek istiyorum. Biz şehir hastanelerimizi bölgenin sağlık üssü olarak konumlandırmak istiyoruz. Yani hastanın bütün hizmetinin en son noktada yapılabilir olduğu, başka bir yere sevk edilmeyen bir konumlandırmayla bundan sonraki süreçte şekillendirelim istiyoruz” dedi.
“Ambulans sayımız 632’den 4 bin 910’a çıktı”
Türkiye’deki ambulans sayısının 4 bin 910’a çıktığını aktaran Bakan Koca, “Ambulans sayımız biliyorsunuz 632’den bu süreçte 4 bin 910’a çıktı. Biz yakın dönemde ihalesi yapılarak teslimi yapılmış olan 800 tane ambulans temin ettik. Bu 800 ambulansın yarısı da 4x4 olmak üzere olmak üzere planlandı. Bugün ise ilk partinin Eskişehir’e verildiği 10 tane ambulansın teslimini yapıyoruz. Devamında da 6 tane daha gelecek. Yılın ikinci yarısında da kalan parti ile ilgili yine Eskişehir’e ambulans vermeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Hem ülke içinde hem dışarıdan hastanın gelişini ücretsiz yapan tek ülkeyiz"
Türkiye’nin ambulans helikopter ve uçaklardan ücret almayan tek ülke olduğunu söyleyen Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eskiden yurt dışına hasta gönderilirdi. Bütün yıl boyunca, geçmiş dönemde gönderdiğimiz hasta sayısı 25 oldu. Bu 25 kişi de ağırlıklı olarak büyükelçilik, yurt dışında kalanlar oldu. Ağırlıklı olarak dışarıdan vatandaşlarımızı getirdiğimiz ülke Suudi Arabistan'dır. Özellikle umre ve hac dönemlerinde, Bunu da ücretsiz yapan, bu kadar yaygın helikopter ve uçak ambulanslarla vatandaştan ücret almadan yapan, 82 milyonu düşünerek yapan tek ülke olduğumuzu buradan söylemek istiyorum.”
Törenin ardından hastanede bulunan servislerde hasta ziyareti yapan Bakan Koca, daha sonra SMA ve otizmli çocuklar ve aileleri ile öğle yemeğinde buluştu. Çocuklar ve aileleri ile bir süre sohbet etti.
Tıp Öğrencileri ile Buluşma
Program kapsamında, Yunus Emre Devlet Hastanesinde incelemelerde bulunan Koca, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. Sağlık Bakanı Koca öğrencilere hitabında şunları kaydetti:
“Üniversiteye girişte Tıp fakültesini tercih etmek, hem fedakarlığa talip olmayı gerektirir, hem de başarıyı zorunlu kılar. Ülkemizde tıbbı kazanmak için milyonlarca kişiyi geride bırakarak zirveye tırmanmanız gerekir. 2018 yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2 milyonun üzerinde başvuru oldu. Açılan Tıp kontenjanı ise 14.643. Diş Hekimliğinde kontenjan 6.104. Hemşirelik kontenjanı 14.635 ve ebelik kontenjanı 3.280. Hekim sayımız ancak 150 binleri buldu. İlk bakışta bu rakamlar sizlere çarpıcı gelebilir. Ancak gelişmiş ülkelerle kıyaslandığımızda hekim sayısı açısından da, nüfusa oranla yatak sayısında da hala gerideyiz.
Hekimlik üstün meziyetler gerektirmektedir. Ne yazık ki, salt tıbbi bilgiyle donatılmış ve bunu klinik becerisiyle zenginleştirmiş bir doktor modeli, bir bütün olarak algılanması gereken insana gereken hizmeti vermekte yetersiz kalmaktadır. Doktoru adeta teknisyenleştiren bir teknoloji hâkimiyeti söz konusudur. Ancak, tıbbın insan odaklı bir bilim, hekimliğin de insanlığa adanmış bir sanat olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Etmemeliyiz. Bu açıdan Tıp eğitiminin hedeflerinde yeni bir vizyona ihtiyaç olduğuna inanıyorum. ‘Tıpta insan bilimleri’ konusunda düşünmek ve bu yönde çalışmak gerektiğini düşünüyorum.”
Hastanın ve hekimin kendini karşılıklı güvende hissedeceği bir hizmet ortamı sağlamaları gerektiğinin altını çizen Bakan Koca, daha sonra tıp öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Toplantı, soru-cevap bölümünün ardından fotoğraf çekimiyle sona erdi.