Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıkladığı “2016-2021 Aşırı Tuz Tüketimi Azaltma Programı”nın detayları şu şekilde:
1) Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde multidisipliner bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketimin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesini hedefliyoruz.
2) Bu seviyeyi düşürebilmek için gıda sektörü ile birlikte tuz azaltma yol haritamızı oluşturduk ve Ekim ayında Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu (TGDF) ile protokol imzaladık. Buna göre, ambalajlı gıdalarda 22 kategoride tuz miktarı kademeli olarak azaltılacak.
3) Benzer bir uygulamayı lokantalar ve toplu yemek hizmeti veren yerlerle hayata geçiriyoruz. Başta tuz olmak üzere, yemeklerimizde sağlık açısından fazla tüketimi olumsuz etkilere yol açan bileşenlerin (tuz, yağ, şeker) azaltılması için yeni bir protokol hazırlıyoruz.
4) Yeni protokol, bu sektörü temsil eden Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) ile Sağlık Bakanlığı arasında kısa zamanda imzalanacak.
5) Protokol ile “aşırı tuz kullanımını azaltan işletme” ve “aşırı yağ, şeker, enerji kullanımını azaltan ve trans yağ kullanmayan işletme” çalışmaları yürütülecek.
6) Gıda ambalajlarında renkli ön yüz etiketleme çalışması için hazırlıklarımızı yapıyoruz.
7) Sağlık Bakanlığı olarak ülkenin sağlıklı geleceğine inanan, bu konuda ortak hareket etmeye hazır tüm paydaşlar ile birlikte bu hedefe kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz.
2011 yılından beri “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı İşbirliği Platformu” kapsamında hayata geçirilen tuz azaltma programı ile Türkiye’de tuz tüketimi kişi başı 12 gramdan 10 gramın altına düştü. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği miktar ise bunun yarısı, yani kişi başı günlük 5 gram. Program kapsamında bugüne kadar yapılanlar şu şekilde:
1) Ekmekteki tuz oranı %25 azaltıldı. 100 gramda tuz miktarı 2 gramdan 1.5 grama düşürüldü.
2) Pastırmadaki tuz oranı, 100 gram kuru malzemede 8.5 gramdan 7 grama düşürüldü.
3) Kırmızıbiberdeki tuz oranı %22 azaltıldı. 100 gramda tuz miktarı 9 gramdan 7 grama düşürüldü.
4) Domates salçasındaki tuz miktarı %64 azaltıldı. 100 gramda tuz miktarı 14 gramdan 5 grama düşürüldü.
5) Zeytindeki tuz oranı %50 azaltıldı. Maksimum düzey %8 ile sınırlandırıldı.
6) Peynirdeki tuz oranı %35-61 azaltıldı.
7) Farklı peynir türlerine bağlı olarak 100 gramdaki maksimum tuz miktarının 3-7.5 gram olması şartı getirildi.
8) Tuz paketlerinin üzerinde “Tuzu Azaltın sağlığınızı Koruyun” ibaresi zorunlu hale getirildi.
9) Okul Kantinlerinde satışa sunulan besinler için tuz miktarına yönelik kriterler geliştirildi.