Bazı medya organlarımızda “Dokunan yandı” , ”Muğla’da AIDS paniği” ve benzeribaşlıklarla yer alan haberlerle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür:
17 Şubat 2012 tarihinde Muğla’da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden vatandaşımızın ismi ve fotoğrafı yayınlanarak, teyit edilmeden ve herhangi bir hassasiyet gösterilmeden HIV pozitif olduğu iddia edilmişti. Teyit edilse bile hasta isminin ve fotoğrafının yayınlanması bir hasta ve kişi hakkı ihlalidir.
Organ Nakli konusunda hassas olduğumuz bir dönemde, habere konu vatandaşımızın beyin ölümü tanısıyla beraber, olası donör oluşu nedeniyle, kan örneklerinde HCV, HBS, diğer Hepatit parametreleri ve HIV antikoru çalışılmıştır.HIV sınırda negatif tespit edildiğinden ileri tetkik için referans laboratuarına gönderilmiştir.
Kan örneğinin Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğünce incelenmesi sonucu,HIV I/II (Elisa) Negatif, HIV 1 Western Blot Negatif olduğu tespit edilmiştir.Yani vatandaşımızın HIV virüsü taşımadığı anlaşılmıştır.
“Dokunan yandı”,”AIDS paniği” başlıklarıyla halkı paniğe sevk eden bir yaklaşımla, haberin teyit edilmeden verilmesini doğru bulmadığımızı, bu tür haberler yapılırken daha hassas olunması gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz.
HIV virüsü cinsel ilişki, perinatal ve kan yoluyla bulaşmaktadır. Kan yoluyla bulaşma; virüs enfekte donörden alınan; kan ve kan ürünleri, organ, doku ve spermin başkasına verilmesiyle bulaşabilir. Buna bağlı olarak, kan transfüzyonlarına yoğun olarak ihtiyaç gösteren kişiler ve hemofili hastaları normal popülasyona kıyasla daha fazla risk altında kabul edilmektedir.
Kan yoluyla bulaşmanın diğer bir biçimi de, sterilize edilmemiş iğne, enjektör, tıbbi ve diğer delici-kesici aletlerin kullanılmasıyla oluşmaktadır. Damar içi uyuşturucu bağımlıları kendi aralarında ortak iğne, enjektör kullanmalarına bağlı olarak, en fazla risk altındaki gruplardır.
HIV virüsünün bulaşabilmesi enfekte kanın yara kesi vb. olan kişilere temasıyla söz konusudur.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.