Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde yapılan “Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması” sonuçları açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği kriterler çerçevesinde yapılan araştırma, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle tamamladı. 67 ilde yapılan araştırma kapsamında, 216 okulda 2. sınıfta eğitim gören (7 ve 8 yaş grubu) 5 bin 101 öğrenci ve aileleriyle görüşüldü. Araştırmanın saha uygulaması 78 ekip ile Mayıs-Haziran 2013 tarihlerinde yapıldı.
Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısına; Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı.
Burada konuşan Sağlık Bakanı Dr. Müezzinoğlu, son yıllarda bütün dünyada obezitenin ciddi bir sağlık sorunu halini aldığını kaydetti. Türkiye’nin önemli bir genç nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Türkiye’de her yaşta bir milyon çocuğumuz var. Baktığınız zaman nüfus açısında müthiş bir zenginliğe sahibiz. Bu zenginliği korumak için gerekli sağlık tedbirlerini almalıyız. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı hayatımızın felsefesi haline getirmeliyiz. Bu anlamda ‘sağlıklı birey, sağlıklı aile’ anlayışını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Sağlıklı bireyi anne karnından itibaren iyi takip eden, bunu ailesi ile birlikte bütünleştiren, sonraki kademede de sokakla, sosyal doku ile kültürle yoğurabilen bir anlayışı olgunlaştırmalıyız. O zaman sağlıklı bir bireylerden oluşan sağlıklı bir toplumu inşa etmiş olacağız.”
Bakanlık olarak gerekli tedbirleri alıyoruz
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise obezite gibi gerçek bir sorun ile karşı karşıya olduklarına dikkat çekerek, bakanlık olarak bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı. Bakan Eker, sözlerini şöyle tamamladı: “Tuz ve şeker tüketimini azaltmaya yönelik bir takım düzenlemeler yapıldı. Ağustos ayında yeni düzenlemeler yapıyoruz, salçalarda tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği yüzde 64 azaltılıyor. Peynir de, fermente zeytinlerde ve meyve sularında ilave şeker, tuz ve fermente zeytinde tuz miktarını azaltıyoruz. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz.”
TÜRKİYE ÇOCUKLUK ÇAĞI ŞİŞMANLIK ARAŞTIRMASI SONUÇLARI İÇİN Tıklayınız.