
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve beraberindeki heyet bir dizi temasta bulunmak üzere Adana’ya gitti.
Bakan Akdağ, Adana Valiliği'nin ziyaretinin ardından Adana Şehir Hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu. Firma yetkililerinin sunumu eşliğinde çalışmalar hakkında bilgi aldı. Akdağ, yaptığı açıklamada, kamu özel ortaklığıyla yapılan hastane inşaatına ilişkin son durumu yerinde gördüklerini bildirdi.
Hastanede hazırlanan örnek odalara baktıklarına değinen Akdağ, "Bu ziyaretler mevcut projenin ince ayarlarının yapılması için fırsat teşkil ediyor. Bu hastaneler devletle özel sektörün iş birliği ile yapılıyor. Sonuçta işin patronu Sağlık Bakanlığı ama işin ağır yükünü özel sektöre bırakıyoruz" dedi.
1550 yataklı sağlık kompleksi
Akdağ, Adana'daki hastanenin bin 550 yataklı hastane kompleksi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Şu anda içinde bulunduğumuz komplekste 6 hastane var. Burada genel hastanemiz var, kadın doğum, çocuk hastanemiz var, onkoloji yani kanser hastanemiz var, kalp damar cerrahisi hastanemiz var. Bir de yüksek güvenlikli psikiyatri hastanemiz var. İnşallah gelecek sene bu zamanlarda, bu hastanelerden birini de Adana'da vatandaşımızın hizmetine sokacağız."
15 Temmuz şehitlerinin ailelerine ziyaret
Adana’ya gelen Bakan Akdağ, 15 Temmuz darbe girişimine karşı direnirken şehit olan polis ve askerlerin ailelerini ziyaret etti. İlk olarak Piyade Uzman Çavuş Halit Yaşar Mine’in Yeşilevler Mahallesi’ndeki ailesini ziyaret eden Bakan Akdağ, daha sonra Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı'na yapılan bombalı saldırıda şehit olan ikiz polisler Ahmet ve Mehmet Oruç’un Belediye Evleri'ndeki baba ocağına geçti. Bakan Akdağ, burada baba Hacı Ali Oruç’u Başbakan Binali Yıldırım ile görüştürdü. Akdağ, daha sonra şehit polis memuru Yunus Uğur’un ailesini ziyaret etti.
Şehit aileleri ziyaretini bitiren Akdağ, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık çalışanları ile bir araya geldi. Burada konuşan Akdağ, “15 Temmuz’da büyük bir badire atlattık. Hepimize geçmiş olsun. Bugün şehit ailesini ziyaret ettik. Bütün bu süre içinde şunu gördüm; benim ziyaret ettiğim şehit ailelerinin istisnasız hepsi, ne yaptıklarını bilen şehitlerin aileleri. İşin içinde asla bir tesadüf falan yok. Onlar hayatlarını bu millet için, hepimiz için feda ettiler. Hayatlarını bizim için feda eden şehitlerimizden, yaralananlardan Allah razı olsun” dedi.
Bakan Akdağ, basına kapalı gerçekleşen toplantıda sağlık çalışanlarının dilek ve şikâyetlerini dinledi.
Akdağ, ziyaretlerinin ardından ‘İl Değerlendirme Toplantısı’nda Adana Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan, ilçe kaymakamları, hastane müdürleri ve sorumluları ile bir araya geldi.
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, aile hekimliği kadrolarını arttıracaklarını söyledi. Akdağ, “Sadece Adana için değil, bütün Türkiye için. Şunda Adana’da bir aile hekimi yaklaşık 3 bin 300 kişiye hizmet veriyor. Biz bu sayıyı süreç içinde 3 binin altına çekmek istiyoruz ki hizmetler daha kaliteli hale gelebilsin” diye konuştu.
“Sezaryen oranını düşüreceğiz”
Akdağ, “Sezaryen oranları çok yüksek. Türkiye’de özel hastanelerde her 4 doğumun 3’ü sezaryen ile yapıyor maalesef. Yani yüzde 75’i. Bu oran Adana’da yüzde 90’ın üstünde. Onun için özel hastanelerimiz ile görüştük. Bu oranı mutlaka aşağıya düşüreceğiz. Gereksiz sezaryeni önlemek için hem kadınlarımızı hem çocuklarımızı bu oldukça hırpalayıcı işlemden kurtarmak için bir eylem planı hazırlıyoruz. Bu eylem planı ile Adana’da da gereken yapılarak yürürlüğü konulacak” şeklinde konuştu.
Bakan Akdağ, toplantıda Adana’daki devlet hastaneleri ve ilçelerdeki sağlık hizmetleri ile ilgili de önemli kararlar alındığını açıkladı.