Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Ankara’da düzenlenen Akılcı Antibiyotik Kullanımı Lansman Toplantısına katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Akdağ, bakanlığının yeni çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Türkiye'de ve dünyada yaygınlık gösteren gereksiz antibiyotik kullanımına değinen Akdağ, "Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Ülke olarak bunun üstesinden geleceğiz. Hasta, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü değildir. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz" dedi.
Türkiye’de polikliniğe başvuran her 3 hastadan 1’i antibiyotik kullanıyor. Normalde bunun 6 reçetede bir olması beklenir, demek ki kullanılması gerekenin aşağı yukarı iki misli antibiyotik kullanılıyor. İnsanlar da hastalık yapan mikropları birkaç çeşide ayırıyoruz, sıklıkla gördüğümüz gruplardan biri bakteriler birisi de virüsler. Eğer hastalığımızı bir bakteri yapmışsa antibiyotik kullanıyoruz ama hastalığımızı bir virüs yapmışsa antibiyotik kullanmıyoruz çünkü antibiyotikler virüslere karşı etkisiz ilaçlar. Günlük hayatımızda en sık karşılaştığımız genellikle antibiyotik almamıza da yol açan nezle ve grip acaba bakteriyel bir hastalık mı? Yoksa bunlar virüslerin sebep olduğu hastalıklar mı? Nezle ve grip virüslerin sebep olduğu hastalıklar dolayısıyla bunlara antibiyotiklerin hiçbir faydası yok” ifadelerini kullandı.
Hızlı Beta Testi belirleyici olacak
Aile, çocuk, KBB ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verileceğini dile getiren Akdağ, "Beta, hızlı beta testi ile belirlenecek. Çünkü boğaz kültür testi uzun sürüyor, ancak hızlı beta testi ile hastada beta çıkarsa antibiyotik kullanılacak" ifadesini kullandı.
Hekimlerin de bu konuda bilinçlendirileceğini aktaran Akdağ'ın açıklamalarının ardından toplantıya katılan gazetecilerden birine beta testi yapıldı.
“Toplumsal olarak büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalıyoruz”
“Gereksiz antibiyotik kullandığımızda bir taraftan kullanan kişiye zararı oluyor diğer taraftan da toplumsal bir problemle karşı karşıya kalıyoruz” diyen Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakteriler direnç kazanıyor, onlara en çok ihtiyaç duyduğumuz ağır zatürreler, menenjitler ya da kanda mikropların dolaşmasıyla meydana gelen ağır hastalıklarda bu sefer antibiyotikler o hastalığı yapan bakterilere etkili olmuyor, toplumsal olarak büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalıyoruz. Doktorların bilgisayarlarına bu beta mikrobunun varlığı ile ilgili klinik bulgular açısından da yönlendirici bir program yükledik. İnanıyorum ki Türkiye nasıl ki kurduğu yeni sistemle bütün dünyaya örnek olmuşsa sağlıklı yaşama, doğru ilaç kullanma konusunda da dünyaya örnek olacak bir duruma gelecektir.”
Karne ve Doktorlara bonservis ile transfers uygulamaları
Geçtiğimiz günlerde medyada yen alan; özel hastanelerin kamu doktorlarını artık bonservislerini ödeyerek transfer edebilecekleri ve Sağlık Bakanlığının, doktorların başarı durumlarını göstermek için karne dönemi başlattığına yönelik haberleri de değerlendiren Recep Akdağ, doktor karnesi uygulamasının henüz netlik kazanmadığını, özel hastanelerin bonservislerini ödeyerek kamudan doktor trasfer etme durumunun ise söz konusu olmadığını söyledi.
“İlaç stoklayan en ağır şekilde cezalandırılacak”
Zam gelecek diye bazı ilaçların satılmadığı yönündeki bir soruya da Bakan Akdağ şöyle yanıt verdi: "Sektörü sürekli takip ediyoruz. İlaç stoklayanlar tespit edilmesi halinde en ağır şekilde cezalandırılacak." Akdağ, doktorlara performans sistemi getirmek gibi bir çalışmanın da olmadığını açıkladı.