Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 10 Eylül 2024 Salı günü, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz başkanlığında düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, bağımlıkla mücadele konusunda geçmiş dönemde yürütülen çalışmalar ve 2024-2028 Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı ele alındı. Devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, sağlık sektörü, eğitim kurumları ve aileler arasındaki iş birliğinin önemi vurgulandı.
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hükümetin bağımlılıkla mücadeleye verdiği önemin ve Yüksek Kurul mekanizması aracılığıyla bu alanda atılacak adımları güçlü bir siyasi iradeyle şekillendirdiğinin altını çizdi. Ayrıca, yürütülen çalışmaların dayanışma temelli bir mücadele modeli oluşturduğunu, her paydaşın sürece katkı sunduğunu, bu durumun önleyici ve tedavi edici uygulamaların etkisini artırdığını ifade etti.
Uyuşturucu, tütün ve alkol gibi madde bağımlılıklarının yanı sıra sanal bağımlılık ve kumar gibi davranışsal bağımlılıklara da son derece önem verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanlığının ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Türkiye genelindeki 565 Sigara Bırakma Polikliniği aracılığıyla vatandaşlara ücretsiz destek sunduğunu ve bağımlılıkla mücadele edenlere hizmet veren tedavi merkezlerinin donanım ve kalitesinin artırıldığını dile getirdi.
Koruyucu ve Önleyici Yaklaşımı Çok Değerli Görüyoruz
Kumar, internet, akıllı telefon ve oyun bağımlılığına karşı Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı'nın ilk kez uygulamaya başlayacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bağımlılıkla mücadelede koruyucu ve önleyici yaklaşım bağımlılığı başlamadan durdururken, tedavi edici yaklaşım bağımlılıkta kaybolanlara yeni bir şans sunar. İki stratejinin bir arada yürütülmesi bağımlılıkla mücadelede en güçlü aracımızdır. Koruyucu ve önleyici yaklaşımı çok değerli görüyoruz. Bağımlılık risklerini, risk altında olan kişi ve ortamları sistemli bir şekilde belirleyerek bağımlılığı başlamadan engellemek istiyoruz. Bu çok temel bir stratejimiz ve anlayışımızdır. Zararlı maddelerin ve alışkanlıkların yayılmasını engellemekte önceliğimiz; sosyal medya kampanyaları, toplumsal projeler ve yasal düzenlemeler ile bağımlılıkları başlamadan durdurmaktır.” dedi.
© 2024 T.C. Sağlık Bakanlığı Tüm hakları saklıdır.