Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje finansman törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile İzmir ve Kocaeli’den gelen davetliler katıldı.
Şehir hastanelerinin kendisinin 14 yıllık hayali olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan olduğu günden bu yana bu projeyi hayata geçirmek için çok mücadele ettiğini belirtti. Erdoğan, “Bu hiç kolay bir süreç olmadı. 2005 yılından itibarin yasal ve bürokratik alt yapısını kurmaya başladığımız şehir hastaneleri için özel bir kanun dahi çıkartmak zorunda kaldık. Pek çok engeli aşarak 2013 yılında 15 hastane ile ilgili imzaları attık, projeye start verdik. Türkiye’nin farklı bölgelerinde 21 şehir hastanesi projesinin ihalesi yapıldı veya sözleşmesi imzalandı. Bu projeler 9 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana ve 30 bin 601 yatak kapasitesine sahip 22 milyar 237 milyon lira yatırım bedeli olan hastanelerin inşasını içeriyor. İhale süreci devam eden 2, Yüksek Planlama Kurulu onayında olan 4, fizibilite çalışmaları süren 2 proje daha bulunuyor. Böylece toplamda 41 bin yatağa, 30 milyar lira yatırım tutarına sahip 29 projeyi hayata geçirmiş olacağız” dedi.
2019 yılına kadar tüm şehir hastanelerini hizmete almak istediklerinin altını çizen Erdoğan, “Biz öyle hastaneler inşa edelim ki, buralarda benim vatandaşım hastaneye girdiği zaman hastanenin içinde sedyelerin üzerinde dolaşmasın. Çocukluğumuzda hastanelere gittiğimiz zaman sedyeler üzerinde bir binadan başka binaya, bir yerde sabah doktor sizi muayene ediyor, oradan başka binaya gidiyorsunuz, bunları yaşadık. Bu böyle devam edemez. Girdiğin zaman orada her şey bitmiş olarak vatandaşımız çıkmalı. Bu birçok hastanede başarıldı, bunun daha da geliştirilerek devamının mücadelesini veriyoruz. Bu projelerin altında yatan gerçek bu. İzmir ve Kocaeli gibi iki önemli şehrimizin şehir hastanelerinin 1,1 milyar dolarlık dış finansmanının 637 milyon dolarlık bölümüne ilişkin anlaşmanın imzalanmasına şahitlik ediyoruz. Projenin yüzde 5 ortağı olan firmanın yetkilileri ile Mart ayında ve geçtiğimiz ay Amerika’da yaptığımız görüşmelerde verdikleri sözleri tuttukları için teşekkür ediyorum. Yatırım bedeli 1,4 milyar dolar olan projenin finansmanının 1,1 milyar doları dış kredi ile kalanı öz kaynak ile karşılanıyor. Kocaeli Şehir Hastanesi bin 180 yatağa sahip olacak. 6 ayrı hastaneden teşekkül edecek. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ise 2 bin 60 yatağa sahip, 6 ayrı hastaneden oluşacak. Bu projeler de 2019 yılı bitmeden tamamlanıp hizmete girecek. Şimdiden şehirlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
“Bu senenin sonuna kadar 2 bin 500 yatağı hizmete almış olacağız”
Şehir hastanelerinin toplamda 41 bin yatağa ulaşacak çok büyük bir proje olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bugüne kadar 8 şehir hastanemizin toplamda 3 milyar dolarlık finansman anlaşması tamamlanmış durumdadır. Bu anlaşma ile birlikte sadece 10 şehir hastanemiz için temin ettiğimiz kredi tutarı 4,1 milyar dolara ulaşmış olmaktadır. Bu kredileri özel sektör kullanmaktadır ve ortaya çıkan tablo ülkemizde 14 yıldır süregelen siyasi ve ekonomik istikrara dayalı güven ortamını, dünyadaki en büyük bankalar ve en büyük şirketler tarafından teyit edildiğini herkese göstermektedir. Ülkemizde sağlıkta dönüşüm programı ile herkes için hedeflediğimiz kaliteli sağlık hizmeti şehir hastaneleri ile büyük bir ivme kazanacak. Bu senenin sonuna kadar 2 bin 500 yatağı hizmete almış olacağız. Bin 250 yataklı Mersin Şehir Hastanesi, 750 yataklı Isparta Şehir Hastanesi, 500 yataklı Yozgat Şehir Hastanesi'ni bu sene hizmete alacağız. 2017’de Adana, Ankara, Eskişehir, Kayseri Manisa olmak üzere 5 şehrimizde 8 bin 500 yatağı daha hizmete sokmuş olacağız” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanı Akdağ ile birlikte finansman sağlayacak şirketlerin temsilcilerinin hazır bulunduğu imza töreninde yerini aldı.